Böbrek üstü bezleri, her bir böbreğin üst kısmında bulunur ve adrenal bezler olarak da adlandırılır. Bu bezler, böbreklerle doğrudan ilişkisi olmayıp, bağımsız şekilde çalışır. Bezlerin kabuk (korteks) ve öz (medulla) olmak üzere iki bölgesi bulunur ve kanlanmaları son derece boldur.
Kortekste salgılanan hormonlar steroid yapılı olup glukokortikoidler, mineralokortikoidler ve gonadokortikoidler olmak üzere 3 ana başlık altında toplanırlar. Glukokortikoidlerin en önemlisi olan kortizol, protein ve yağ metabolizmasında etkilidir ve vücuttaki glikoz kullanımını azaltarak glikoz kaynaklarını korur. Mineralokortikoidlerden olan aldosteron ise sodyum ve klor emilimini arttırarak potasyum ve hidrojen geri emilimini azaltır ve böylece iyon derişimini düzenler.
Öz bölgesinden salgılanan adrenalin, salgılanan toplam hormon miktarının %80’ini oluşturur. Adrenalin, heyecan, korku, sinirlenme gibi yaşamı tehdit eden durumlarda kandaki miktarı artar ve kalp atışını hızlandırır, kan basıncını yükseltir, glikoz miktarını arttırır ve yağ asidi salınımını artırır. Noradrenalin ise kılcal damar daralmasına kan basıncının artmasına neden olur.
Böbrek üstü bezlerinin işlevleri ve hormonları hakkında detaylı bilgi verilen bu yazıda, kabuk bölgesi ve öz bölgesindeki hormonlar ve etkileri anlatıldı.