Böbrek taşları, idrar yollarının herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir ancak genellikle pelvis kısmında bulunur. Taşlar ilerledikçe ağrı meydana getirebilir ve idrarda kan görülmesi de mümkündür. Böbrek taşlarının çoğu (%80) kalsiyum kökenlidir ve oluşum mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Tedavide bol su içmek önemlidir. Önceden ameliyatla alınan böbrek taşları, günümüzde litoripter adı verilen cihazlarla kırılabilmektedir.
Böbrek yetmezliğinin en önemli belirtisi idrarın az çıkması veya hiç çıkmamasıdır ve akut ya da kronik olabilir. Akut böbrek yetmezliği böbreğe gelen kanın azalması sonucu ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen veya edilemeyen akut yetmezlik kronik bir hale dönüşebilir. Diyaliz, böbreklerin görev yapamaması durumunda insanın hayatını sürdürebilmesini sağlayan bir yöntemdir. Böbrek nakilleri, vericinin uygunluğu ve alıcının yeni böbreği reddetmesi gibi sorunlar nedeniyle zorluklar içermektedir.
Böbrek nakilleri, insandan insana gerçekleştirilen doku ve organ nakillerinde önemli bir yere sahiptir. En uygun nakiller akrabalık ilişkileri arasında ve benzer genetik yapıya sahip bireyler arasında yapılabilir. Nakil sonrası bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar verilir ancak bu nedenle enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerekir.
Böbrek taşları, böbrek yetmezliği, diyaliz ve böbrek nakilleri gibi konular, insan sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, bu konular hakkında doğru bilgilendirme ve tedavi yöntemleri, uzman tıp personeli tarafından sağlanmalıdır.