Canlıların hayatta kalması için iç ortamın dış çevreye karşı sabit tutulması gerekmektedir. Bu işlevi sağlayan düzenleyici kontrol sistemleri sinir sistemi ve endokrin sistem ile gerçekleştirilir. Sinir sistemi, sinir hücreleri aracılığıyla elektrokimyasal yolla sinyal iletimi yapar ve ani tepkileri sağlarken, endokrin sistem hormonlar ile yavaş etkinlik gösterir.
Tek hücrelilerde sinir hücreleri olmadan uyarılar hücreden hücreye kimyasal yolla iletilirken, çok hücrelilerde sinir sistemi özelleşmiş hücreler ile bölümlere ayrılır. En ilkel sinir sistemi sölenterlerde görülürken, daha gelişmiş sinir ağları bazı canlıların farklı vücut kısımlarında varlığını sürdürür. Başkalaşım geçiren kelebeklerde cinsiyet arasındaki farkların belirginleşmesi de endokrin sistem tarafından sağlanır.
Yassı solucanlarda, halkalı solucanlarda ve böceklerde sinir sistemleri giderek kompleksleşirken, böceklerin duyularını algılayabilen organları da gelişmiştir. En gelişmiş sinir sistemi insanlarda görülür ve beyin ve omurilikten oluşur. Uyartılar duyu reseptörleri tarafından alınarak bütünleştirici merkeze iletilir ve oluşturulan uygun cevap efektör kas ya da bez hücrelerine iletilerek tepki verilir.
Sonuç olarak, canlıların hayatta kalabilmesi için iç ortamın dış çevreye karşı sabit tutulması gerekmektedir. Bu işlevi sağlayan düzenleyici kontrol sistemleri sinir sistemi ve endokrin sistemdir. Sinir sistemi ani tepkileri sağlarken, endokrin sistem hormonlar ile yavaş etkinlik gösterir. Tek hücrelilerde uyarılar hücreden hücreye, çok hücrelilerde özelleşmiş hücreler aracılığıyla iletilir. Sinir sistemi giderek kompleksleşerek insanlarda beyin ve omurilikten oluşur.