Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lar), gen dizilimlerinin değiştirilmesi ya da gen aktarımı yoluyla elde edilen ürünlerdir. Bu ürünlere transgenik ürünler de denir. GDO’lar, virüs, bakteri, mantar ve bitki parazitlerine karşı dirençli bitkilerin üretilmesi, çevresel koşullara toleransı yüksek bitkilerin yetiştirilmesi, azot fiksasyonunun sağlanması ve verimin yükseltilmesi gibi amaçlar için kullanılmaktadır. Ayrıca besin özelliklerinin geliştirilmesi, et ve süt verimi yüksek hayvanların elde edilmesi, insan sütüne benzer inek sütü üretimi ve doku ve organ nakillerinde başarı yüzdesinin artırılması gibi birçok alanda da kullanılmaktadır.
Ancak, GDO’lu ürünlerin doğaya ve insan sağlığına etkileri hala tartışılmaktadır. Doğal olmayan yöntemlerle elde edilen GDO’lu ürünlerin çevre ve sosyoekonomik yapı üzerinde önemli riskler oluşturabileceği belirtilmektedir. Besin alerjisi oluşması en sık görülen sağlık riskidir ve bu tür gıda maddelerinin etiketlerine gerekli uyarıların yazılması önemlidir. Ayrıca, GDO’lu besinlerin kanserojen etkisinin olabileceği birçok bilim insanı tarafından belirtilmektedir. GDO’lu ürünlerin insan sağlığına etkileri tam olarak anlaşılamamıştır.
Genetiği değiştirilmiş ürünlerin patentli olması gerekmektedir ve GDO’lu ürünleri kullanan gıda endüstrileri, tüketicilerin GDO’lu ürünleri satın almamaları endişesiyle gıda etiketleme işine karşı çıkmaktadır. Ayrıca, gıda alerjisi bulunan insanların bir ürünü satın alırken sağlıklı karar verebilmek için etiket bilgilerine ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.
Biyoteknolojik ürünlerin ve uygulamaların güvenliğini sağlamak için birçok ülke çalışmalar yapmaktadır. Ancak, GDO’lu ürünlerin insan sağlığına etkilerinin tam olarak anlaşılması için daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerekmektedir.