Miyop, gözün önden arkaya çapının normalden uzun veya göz merceğinin normalden daha şişkin olması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda, görüntü sarı beneğin önüne düşer ve kalın kenarlı mercekler kullanılarak görüntü sarı benek üzerine düşürülür.
Hipermetrop ise, gözün önden arkaya çapının normalden kısa veya göz merceğinin normalden daha ince olması durumunda meydana gelir. Bu durumda da görüntü sarı beneğin arkasına düşer ve ince kenarlı mercekler kullanılarak görüntü sarı benek üzerine düşürülür.
Astigmatizm ise, göz merceği veya genellikle korneada bulunan girintili çıkıntılı yüzey sebebiyle oluşur ve hem yakını hem de uzağı net göremezsiniz. Silindirik mercek kullanılarak net görüş sağlanabilir.
Presbitlik, yaşlanma ile birlikte göz merceği esnekliğini kaybeder ve uyum yeteneği azalır. Yaşlılıkta göz devamlı uzağa odaklanmış halde olduğundan bireyler yakını göremezler. İnce kenarlı mercekler kullanılarak düzeltilir.
Glokom ise, göz tansiyonu olarak bilinir ve gözün iç basıncının artmasına sebep olur. Retina hücreleri zarar gördüğünden körlük oluşabilir. Bu durumda da özel tedaviler uygulanmalıdır.