İnsan vücudu dolaşım sistemi atar ve toplardamarlardan oluşur. Bu damarların duvarları dıştan içe doğru bağ doku, düz kas ve tek katlı yassı epitelden oluşur. Kılcal damar duvarı sadece tek katlı yassı epitelden ibarettir. Atardamarlar, kalbin karıncıklarındaki kanı organlara ulaştıran damarlardır ve genel itibariyle oksijen zengin kan taşırlar. Bağ doku ve orta katmanda elastik lifler bulunduğundan damar duvarları daha esnektir. Bu esneklik sayesinde damar, kalpten yüksek basınçla pompalanan kana dayanıklılık gösterir ve gevşeme esnasında tansiyonun fazlaca düşmesi engellenir.
Toplardamarlar ise kanın kılcal damarlardan toplanıp kalbe getirilmesini sağlar. Akciğer toplardamarları hariç diğerleri kirli kan taşır. İçerdikleri elastik lifler atardamarlara oranla daha azdır ve duvarları daha incedir. Kanın toplardamar içerisindeki hareketi farklı kuvvetlerle sağlanır.
Kılcal damarlar atardamarlarla toplardamarlar arasında bulunur. Kan ile doku sıvısı arasında madde alış verişinin sağlandığı geniş yüzeyler oluştururlar. Kanın bu 3 damar tipinde akış hızı atardamar, toplardamar ve kılcal damar sırasıyla azalırken, bu damarlarda ilerleyen kanın basıncı ise atardamar, kılcal damar ve toplardamar sırasıyla azalır.
Dolaşım sistemi insan vücudu için çok önemlidir ve damarların sağlıklı bir şekilde çalışması hayati derecede önemlidir. Bu nedenle dolaşım sistemi hastalıkları ciddi bir sorundur ve önlenmesi veya tedavi edilmesi gerekmektedir.