Kofulların Yapısı ve Görevleri
Kofullar, hücrelerde bulunan zarla çevrili keseciklerdir. Besin kofulları fagositoz yoluyla oluşurken, tatlı sularda yaşayan protistlerin çoğunda vurgan kofullar bulunur. Bitki hücreleri ise merkezi koful taşır ve bu, iç zar sisteminin bir parçası olan tonoplast adı verilen bir zarla çevrilidir. Tonoplast, çözünenleri seçici olarak taşıyan bir hücre zarıdır.
Koful özsuyu olarak adlandırılan içerik, suyla birlikte mineral tuzları, aminoasitler, şekerler, atık ürünler ve çeşitli pigmentler içerir. Bitkilerde kofullar, şeker ve aminoasitlerin depolandığı geçici depo yeridir. Ayrıca, pigmentler koful öz suyunun asit, baz ve nötr oluşuna göre farklı renkler gösterir. Bu renkler, böcekleri tozlaşma için bitkiye çeker ve meyvelerdeki renkler de hayvanları çekerek tohumun yayılmasında etkili olur.
Kofullar ayrıca hücre için zehir etkisi yapabilecek atık maddeler ve organik atıklar için geçici depo görevi yapar. Bazı atık maddeler kötü tat ve kokularıyla bitki yiyen hayvanları uzak tutar. Bazı kofullar ise sindirim enzimleri içerir ve lizozoma benzer görev yapar.
Kofullar içerisindeki çözünmüş maddelerle birlikte oldukça yüksek miktarda su tutarlar. Bu sayede hücreye diklik ve sertlik kazandırırken, aynı zamanda bitkinin büyümesine de yardımcı olur.
Sonuç olarak, kofullar bitki hücrelerinde önemli bir görev üstlenir ve bitkilerin büyümesine, çiçeklerin ve meyvelerin renklenmesine ve hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.