Karbohidratlar monomer yapıda olan ve sindirime uğramadan hücre zarından geçebilen en basit organik bileşiklerdir. Karbon atomu sayısı 3 ile 8 arasında değişebilir. Hücrelerde en fazla pentozlar ve heksozlar bulunur. Riboz ve deoksiriboz DNA ve RNA’nın yapısına katılırken, glikoz, galaktoz ve früktoz tatlıdırlar, suda çözünürler ve hücre zarından kolaylıkla geçebilirler.
Glikoz, üzüm ve şekerli meyvelerin yanı sıra polisakkaritlerin sindirilmesiyle de elde edilir. Kan dolaşımındaki glikoz seviyesi, pankreas ve böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar tarafından düzenlenir. İnsan vücudu için hayati öneme sahiptir ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Früktoz ve galaktoz ise karaciğer tarafından glikoza dönüştürülerek kan dolaşımına verilir.
Glikozun ayracı benedikt ve fehling çözeltisidir ve glikoz içeren besinler bu çözeltilerle ısıtıldığında kiremit kırmızısı renk verir. İnsan vücudunda kan dolaşımındaki glikoz seviyesi düzenlenirken, herhangi bir bozukluk vücutta ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.