Aşırı Duyarlılık (Alerji)
Alerji, alerjen adı verilen maddelere karşı gelişen yangı tepkisi sonucu ortaya çıkan şişlik, ağrı, kızarıklık ve ısı artışıdır. En sık görülen alerji türü IgE antikorlarıyla oluşur. Örneğin, saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlarda, plazma hücreleri polenlere özgü IgE salgılar. Bu antikorlar mast hücrelerine bağlanarak histamin salınımına sebep olur. Bu durum hapşırma, burun akıntısı, göz yaşarması ve solunum zorluklarına neden olur. Arı zehiri ve penisilin gibi bazı maddelere karşı olan alerjik reaksiyonlar ise anafilaktik şok gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.
Bağışıklık Sistemi ve Aşırı Duyarlılık
Bağışıklık sistemi, vücudun kendi antijenlerini yabancı olarak algılaması sonucu otoimmun hastalıkların oluşmasına da neden olabilir. Eklem romatizması, insüline bağlı diyabet, çölyak ve multiple sklerosis (MS) gibi hastalıklar bu kategoriye girer.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Kazanılır?
Bağışıklık sistemi iki şekilde kazanılabilir. Birincisi, doğal bağışıklık olarak adlandırılan kalıtsal bir bağışıklık türüdür. İkinci olarak, kazanılmış bağışıklık vardır. Kazanılmış bağışıklık ise aktif ve pasif olmak üzere iki şekilde oluşur. Aktif bağışıklık, hastalık etkeni mikroorganizmaların vücuda girmesi sonucu T ve B hücreleri ile oluşur. Pasif bağışıklık ise hazır antikorların serum ile hastalık aşamasında verilmesi ile sağlanır.
Sonuç olarak, aşırı duyarlılık (alerji) ve bağışıklık sistemi kazanımı konusunda bilgi sahibi olmak sağlık için son derece önemlidir.