Balıklar

Kemikli Balıklar, Kıkırdaklı Balıklar ve Çenesiz Balıklar

Balıklar, deniz ve tatlı suların yaşayan canlılarıdır. Solungaç solunumu yaparlar ve çoğunun vücut yüzeyi pullarla kaplıdır. Genellikle yüzgeçleri bulunur ve soğukkanlıdırlar, yani vücut sıcaklıkları çevre sıcaklığına bağlıdır. Kalpleri bir kulakçık ve bir karıncık olmak üzere iki odacıklıdır ve daima kirli kan taşırlar. Birçok türünde dış döllenme ve dış gelişme görülürken, kıkırdaklı balıklarda iç döllenme görülür.

Çenesiz Balıklar

Çenesiz balıklar, yani yuvarlak ağızlılar, çene ve dişleri yoktur. Ergin dönemde notokord taşırlar ve vücutlarında pul bulunmaz. Bazı türleri parasit olarak beslenir.

Kıkırdaklı Balıklar

Kıkırdaklı balıkların iskeletleri kıkırdak yapıdadır ve kemik içermez. Diğer balıklardan farklı olarak iç döllenme gösterirler ve solungaçlarının her biri ayrı bir açıklıkla dışarı açılır. Yüzme keseleri yoktur.

Kemikli Balıklar

Kemikli balıkların iskeletleri kemik yapılıdır ve vücutları pullarla kaplıdır. Solungaçları operkulum denen bir solungaç kapağı ile örtülüdür. Yüzme keseleri mevcuttur ve genellikle çoğu türünde iç döllenme görülür.

Balıklar, çeşitli yapıları ve özellikleri ile deniz ve tatlı su ekolojisinde önemli bir yer edinmiştir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir