Bitkisel besinler, sağlıklı bir beslenmenin temelini oluşturan çok önemli bir besin grubudur. Bitkisel besinler, yüksek oranda vitamini, mineral ve lif içeren çok sayıda besin çeşidini kapsamaktadır. Bitkisel besinleri tüketmek, sağlıklı bir hayat tarzının bir parçasıdır ve bizim vücudumuza gerekli besinleri sunar.
Bitkisel besinleri genellikle meyveler, sebzeler, baklagiller, tam tahıllar ve süt ürünleri olarak sınıflandırılır. Meyveler, bol miktarda C vitamini, potasyum ve lif içerir. Ayrıca, meyvelerin antioksidan özellikleri nedeniyle kronik hastalıkların önlenmesine, doğru bir vücut ağırlığının elde edilmesine ve özellikle kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurlar. Sebzeler, ABD Beslenme Konseyi tarafından tüketicilerin sebze tüketiminde özellikle ıspanak, salatalık, brokoli, havuç, ıspanak ve kabak ile önerilir. Sebzeler bol miktarda A ve C vitamini, potasyum, magnezyum, demir ve lif içerir ve genellikle yüksek bir doymamış yağ ve kolesterol içermez.
Baklagiller, protein, demir, magnezyum, potasyum ve folik asit içeren önemli bir besin grubudur. Baklagiller; nohut, mercimek, fasulye, bezelye, taze fasulye, soya fasulyesi ve soya yağı içerebilir. Tam tahılların tercihi, düşük yağ ve kolesterol içeriği nedeniyle önerilir. Tam tahıllar, sindirim sistemini düzenlemek ve bağışıklık sistemini desteklemek için karbonhidrat ve protein kaynağı olarak tüketilmelidir. Süt ürünleri, sağlıklı kalsiyum, protein, magnezyum ve sodyum içerir.
Bitkisel besinler tüketmeyi alışkanlık haline getirmek, sağlıklı beslenmeyi tamamlamak için çok önemlidir. Bazı bitkisel besinlerin çeşitliliği, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Günlük bitkisel besin tüketimini artırmak, vücuda enerji, sağlıklı hücreler ve zinde kaslar vermesi için önemlidir. Genellikle bitkisel besinlerin birkaç çeşidine yoğunlaşmak ve bunlar arasında dengeli bir şekilde seçim yapmak daha iyidir.