Bitki Topraktan Ne Alır?

Bitkilerin topraktan ne alması gerektiği, ne kadar alması gerektiği ve nereden alacağı hakkında çok sayıda bilgi vardır. Bitkiler topraktan besin maddelerini alır; özellikle azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum. Bitkiler ayrıca topraktan su ve oksijeni de alır. Toprakta bulunan bu öğelerin bitkilerin büyümesi için ne kadarına ihtiyaçları olduğu çeşitli toprak analizleriyle belirlenir ve her bitki farklı miktarda öğelere ihtiyaç duyar.

Azot topraktaki öğelerin en önemlisi ve bitkilerin özellikle yapraklarda büyümelerinin ve çiçeklenmelerinin sağlanmasında çok önemli rol oynar. Fosfor ise çiçekleri güçlendirmek ve fructerleri geliştirmek için önemlidir. Potasyum topraktaki öğelerin en önemlilerinden biridir ve bitkilere su sirkülasyonu sağlayarak bitkilerin çürümesini veya bozulmasını önlemektedir. Kalsiyum ise yaprakların gelişmesine ve bitkilerin çürümesini önlemek için önemlidir.

Topraktan bitkiler tarafından alınan bu öğeleri bitki tarafından iyi absorbe edebilmek için toprağın havası ve toprak hareketi önem kazanmaktadır. Toprak havasına bitkileri besleyen öğelerin kolayca erişebilmesi için toprağın nemli tutulması ve toprağın karıştırılması gerekmektedir.

Bitkilerin ne kadar öğeyi alması gerektiği, ne zaman alması gerektiği ve nereden alması gerektiği, bitkilerin çeşidine göre değişecektir. Bazı bitkiler çok yoğun mineral alırken, diğerleri çok daha az alır. Bu nedenle, bitkilerin çeşidine göre, ihtiyaçlarına uygun mineral dozunun belirlenmesi önemlidir. Bitkilerin bu ihtiyaçlarını özellikle biyolojik ve kimyasal reaksiyonlara bağlı olarak karşılamalarına olanak tanıyan, topraktan öğelerin niteliğinin, özelliğinin ve mevcudiyetinin ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir