Destek Ve Hareket Sistemleri

Hayvanlar için hareket, hayatta kalma ve üremek için hayati öneme sahip bir özelliktir. Sesil hayvanlar hariç çoğu hayvan yer değiştirir ve bu amacı için enerji harcarlar. Hareket, hayvanın iskelet ve kas sistemiyle birlikte çalışmasını gerektirir. İskelet, hayvanın destek, koruma ve hareket fonksiyonlarını yerine getirir. Üç tür iskelet vardır: hidrostatik, dış ve iç iskelet.

Hidrostatik iskelet, basınç altında tutulan bir sıvıdan oluşur ve birçok yumuşakçada ve sölenter türünde rastlanır. Dış iskelet, hayvanın dışında oluşmuş sert bir kabuktur ve yumuşakçalar ile eklembacaklılar gibi bazı omurgasız hayvanlarda görülür. İç iskelet, hayvanın yumuşak dokusu içine gömülmüş kemikler gibi sert, destekleyici elemanlardan oluşur.

Kemikli balıklar gibi bazı hayvanlarda iskelet yapıları farklılık gösterir. Kuşlar, uzun ve ince kemiklerin içinde hava keseleri bulundurarak uçmayı kolaylaştırır. Ayrıca, kuşların göğüs kemiği diğer omurgalılardan daha büyüktür, bu göğüs bölgesini korur ve uçma kaslarına bağlanmasını sağlar.

Hayvanların hareketi, iskelet ve kas sisteminin yanı sıra suya ya da karaya uyumlu olma durumuna da bağlıdır. Hareket, hayvanın enerji harcamasına neden olurken, iskeletin koruyucu ve destekleyici özellikleri hayvanın sağlıklı hareket etmesini sağlar.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir