Etil Alkol Fermentasyonu

Glikoliz sonrası oluşan etil alkol ve CO2 fermantasyonu

Glikoliz aşamasından sonra, bazı mikroorganizmalar ve bitki tohumları oksijensiz bir ortamda enerji üretmek için fermantasyon yoluyla piruvattan etil alkol ve CO2 oluşturur. Bu fermantasyon türü, özellikle maya hücreleri, bazı bakteriler ve bitki tohumları tarafından kullanılır.

Etil alkol fermantasyonunda, piruvat önce CO2 çıkarılarak asetaldehit oluşur. Daha sonra, asetaldehitler hidrojenlerini NADH + H+ moleküllerine bırakarak yükseltgenir ve etil alkole dönüşür.

Alkolik fermantasyon, ekmek hamuru, bira ve şarap yapımında kullanılır. Ancak, fermantasyon sonucunda açığa çıkan alkol oranı % 18’i geçerse, hücreler üzerinde zehirleyici bir etki gösterir.

Bira mayası, fakültatif (geçici) anaerobik özellikleri sayesinde, glikozun yıkımını oksijen varlığında oksijenli solunum yoluyla gerçekleştirebilir. Ancak, oksijen mevcut değilse, anaerobik yoldan fermantasyonla etil alkol ve CO2 üretir.

Sonuç olarak, fermantasyon yoluyla etil alkol ve CO2 üretimi, bazı mikroorganizmalar ve bitki tohumları için önemli bir enerji kaynağıdır ve çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir