Göz

Gözümüz, dıştan içe doğru sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabakadan oluşur. Sert tabaka, gözün en dış tabakasıdır ve gözü şekillendirir, iç kısmını korur ve kaslara tutunma yeri sağlar. Damar tabaka, gözü besleyen kan damarlarıyla doludur ve göze gelen ışığın çoğunu emerek gözün içini karanlık hale getirir. Ağ tabaka, gözün en iç tabakasıdır ve ışık reseptörlerini ve görme sinirlerini içerir. Retinada, çubuk ve koni olmak üzere 2 tip fotoreseptör bulunur ve gece ve gündüz görüşünü sağlarlar. Görme olayı, optik sinirlerin beyin korteksindeki optik kiyazmada birleşmesiyle gerçekleşir.

Göze yardımcı yapılar arasında kaşlar, göz kapakları, kirpikler, gözyaşı bezleri ve göz kasları yer alır. Kaşlar ve kirpikler, güneş ışınlarından korur ve yabancı maddelerin göze girmesini engeller. Göz kapakları gözü mekanik olarak korurken, gözyaşı bezleri gözü nemli tutar ve göze ulaşan mikropları yok eder. Göz kasları, göz küresinin hareketini sağlar ve çift görme ya da şaşılık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.

Genel olarak, gözümüz karmaşık bir yapıya sahip olup, dışarıdan gelen uyaranları algılamak ve beyne iletmek için birçok yapıdan oluşmaktadır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir