İnsanda Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi, vücuttaki zararlı maddelerin atılması için önemlidir. Böbrekler, üreterler, idrar kesesi ve üretra, insan üriner sisteminin parçalarıdır. Böbrekler, bel bölgesindeki omurganın her iki yanında yer alır ve kan hacmi ve basıncının düzenlenmesi, elektrolitlerin konsantrasyonunun ayarlanması, kan pH değerinin ayarlanması, toksinlerin zehirsizleştirilmesi, alyuvar yapımının uyaran hormon üretimi ve biluribin maddesinin idrarla atılması gibi görevleri vardır.

Bir böbrek, kabuk, öz ve havuzcuk olmak üzere üç bölümden oluşur. Malpighi piramitleri, böbreklerin öz bölgesinde bulunur ve idrarın havuzcuğa taşınmasında rol oynar.

Her bir böbrekte 1 ila 1.2 milyon arasında nefron bulunur. Nefronlar, malpighi cisimciklerini, proksimal ve distal tüpleri ve Henle kulpunu içerir. Malpighi cisimcikleri, glomerulus kılcalları ve Bowman kapsülünden oluşur. Glomerulus yüksek kan basıncına dayanıklıdır ve nefron kanalcığına süzüntü aktarır. Diğer kılcallardan farklı olarak, glomerulus kılcallarında geri emilim yoktur. Proksimal tüp, kabuk bölgesinde bulunur ve Henle kulpunu meydana getirir. Distal tüp daha geniştir ve idrar toplama kanalına bağlanır.

Boşaltım sistemi, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir