İnsanda İskelet Sistemi

İnsan iskeleti, uzun, kısa, yassı ve düzensiz şekilli olmak üzere 4 grupta toplanan kemiklerden oluşur. Uzun kemikler, kol ve bacaklarda bulunur ve iki ucu şişkin silindir şeklindedir. Baş kısmı sıkı kemik doku ve kırmızı kemik iliğiyle dolu süngerimsi kemik dokudan, gövde kısmı ise sıkı kemik dokudan oluşur. Kısa kemikler, yassı kemiklerden farklı olarak kalınlığı az olan kemiklerdir. Yassı kemikler, genişliği az olan ve kalınlığı az olan kemiklerdir. Düzensiz şekilli kemikler ise belirli bir şekli olmayan kemiklerdir.

İnsan iskeleti üç kısımda incelenir: baş iskeleti, gövde iskeleti ve üyeler iskeleti. Baş iskeleti, 14 yüz kemiği ve 8 kafatası kemiğinden oluşur. Gövde iskeleti, 33 omur, 1 göğüs kemiği, 24 kaburga, 4 kemikten oluşan omuz kemerleri ve 3 kemikten oluşan kalça kemerini içerir. Üyeler iskeleti ise kol ve bacak kemiklerinden oluşur.

Eklem, kemiklerin birbirleriyle birleşme yeridir. Oynamaz eklemler, yarı oynar eklemler ve oynar eklemler olmak üzere üç tür eklem vardır. Oynar eklemlerde, eklem kapsülü ve sinovial zar gibi yapılar bulunur.

İnsan iskeleti, vücuda şekil veren, iç organları koruyan ve kaslara tutunma noktası sağlayan yapıdır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir