İnsanda Solunum Sistemi

Akciğerlerin Görevleri ve Yapısı

İç ortamın normal durumunun korunması, geniş ölçüde akciğerler ve böbrekler tarafından sağlanır. Akciğerler, iç ortamın oksijen, karbondioksit ve pH düzeyini ayarlar. İnsanda solunum sistemi, burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, bronşlar ve akciğerlerden oluşur.

Burun, dış ortamla vücut arasında hava alışverişini sağlar. Mukozada bulunan hücrelerin salgıladığı mukus, toz partiküllerinin tutulmasını sağlar. Yutak solunum ve sindirim sistemini birbirinden ayıran bölümdür. Gırtlak, alınan nefesin solunum yoluna gönderildiği yerdir. Kıkırdaktan yapılmış olan gırtlak, ses oluşumunu da sağlar. Soluk borusu, yaklaşık 2,5 cm genişliğinde ve 11 cm kadar uzundur.

Akciğerler, göğüs boşluğunu dolduran koni şeklinde süngerimsi yapıda esnek iki büyük organdır. Her bir akciğer plevra denen bir zarla çevrelenmiştir. Plevra zarı çift tabakalı olup, arasında ihtiva ettiği sıvı ile soluk alıp verme esnasında akciğerlerin rahat hareketini sağlar. Göğüs boşluğunun sol kısmına kalp yerleştiği için sol akciğer 2 parçalı sağ akciğer ise 3 parçalıdır. Toplamda 5 parçanın her birine birer bronş gider.

Akciğerler, alveol denen hava keseleri ile sonlanan bronşcuklar ile iletişim kurar. Erişkin bir insanın akciğerlerindeki alveol sayısı yaklaşık 300 milyondur. Alveoller, tek katlı yassı epitelden oluşur ve kılcal damarlarla çevrilidir. Bu sayede alveollerle onları saran kılcal kan damarları arasındaki gaz alış verişi kolaylıkla gerçekleşir.

Alveoller, bir kısım hücrelerin (kübik salgı hücreleri) ürettiği lipoprotein karakterli maddelerle yüzey gerilimini düşürür ve alveol duvarını nemlendirirler. Bu sayede akciğerler esnek bir yapı kazanır ve soluk alışverişi kolaylaşır. Alveoller ayrıca makrofajlarla solunum yoluyla alınan mikroorganizmaları da etkisiz hale getirir.

Solunum Sistemi Yapısı

Solunum sistemi burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, bronşlar ve akciğerlerden oluşur. Burun, dış ortamla vücut arasında hava alışverişini sağlar. Yutak, solunum ve sindirim sistemini birbirinden ayıran bölümdür. Gırtlak, alınan nefesin solunum yoluna gönderildiği yerdir. Soluk borusu, akciğerlere giden havanın taşındığı yoldur.

Bronşlar akciğerlere giren havanın taşındığı yoldur ve kıkırdak tabakası 360 derece kesintisiz olarak devam eder. Bronşcuklar düz kas yapısındadır ve akciğer içerisinde alveol denen hava keseleri ile sonlanırlar.

Solunum Sistemi Görevleri

Solunum sistemi, iç ortamın normal durumunun korunması için önemli bir rol oynar. Akciğerler iç ortamın oksijen, karbondioksit ve pH düzeyini ayarlar. Solunum sistemi, ayrıca toz partiküllerinin tutulması ve mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi gibi görevleri de yerine getirir.

One comment

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir