Kalın Bağırsak

Kör Bağırsağın Görevleri Nelerdir?

Kör bağırsak, ince bağırsağın son bölümünün ardından gelen sindirim sistemi organıdır. Bu bölüm villus yapısından yoksundur ve çekum, kolonlar, rektum ve anüs olmak üzere dört kısımdan oluşur. Yaklaşık altı santimetre uzunluğunda olan çekum, kalın bağırsağın ilk ve en geniş bölümüdür. Appendiks veya apandis olarak da bilinen lenfoid özellikli bir yapı, kör bağırsağın başlangıç noktasında yer alır.

Kör bağırsak, su, sodyum, potasyum, klor gibi elektrolitleri emmekte görevlidir. Ayrıca, sahip olduğu gram negatif anaerobik bakterilerin ürettiği B5, B7, B12 ve K vitaminleri ile besinlerden alınan B1 ve B2 vitaminlerini emerek vücut için gerekli olan K vitamini sentezler. Günlük K vitamini ihtiyacının yarısı kör bağırsakta yapılmaktadır.

Kıvrım bağırsağına bağlandığı noktada büzgeç bulunan kör bağırsak, içeriğin tekrar ince bağırsağa dönmesini engeller. Bunun yanı sıra, dışkının depolanarak dışkılama öncesi boşaltım yapılmasını sağlar.

Özetle, kör bağırsak, elektrolitleri emme, vitamin sentezi yapma ve dışkının depolanması gibi önemli fonksiyonlara sahiptir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir