Kulak ( İşitme Ve Denge )

İşitme ve Vücut Dengesi

Hayvanlarda işitme ve vücut dengesi algılaması birbiriyle bağlantılıdır. Bu algılamalar için kıl hücrelerinin reseptör potansiyeli oluşturması ve mekanoreseptörlerin algıları oluşturması gerekmektedir. Memelilerde işitme ve denge ile ilgili duyu organları kulaktaki sıvı dolu kanallarla yakından ilişkilidir.

Dış Kulak

Dış kulak, kulak kepçesi ve orta kulağa bağlayan kulak yolunu içerir. Kulak kepçesi, çevreden gelen ses dalgalarını toplar ve kulak yolu da bu dalgaları kulak zarına iletir. Kulak yolunun sonunda orta kulak ile ayrılan kulak zarı yer alır.

Orta Kulak

Orta kulak, başlangıcında kulak zarı ile başlayan ve hava ile dolu bir oda olarak tanımlanır. Burada çekiç, örs ve üzengi kemikleri yer alır ve kulak zarının titreşimlerini oval pencereye iletirler. Orta kulağın iç kulağa bağlandığı yer ise oval penceredir.

İç Kulak

İç kulak hem işitme hem de dengenin sağlanmasında görevlidir. Kemik ve zarlardan oluşan karmaşık bir yapıya sahip olan iç kulak, ü dalız, ü yarım daire kanalları, ü tulumcuk, ü kesecik ve ü salyangoz gibi yapıları barındırır. İşitme için bolus ve salyangoz; denge için yarım daire kanalları, kesecik ve tulumcuk önemli yapılar arasındadır.

Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesiyle işitme gerçekleşirken, dengenin sağlanması ise yarım daire kanalları, kesecik ve tulumcuk gibi yapıların yardımıyla oluşur.

Özet

İşitme ve vücut dengesi algılaması için kıl hücreleri tarafından reseptör potansiyeli oluşturulması gerekmektedir. Dış kulak, kulak kepçesi ve kulak yolu ile orta kulağa bağlanan kulak zarını içerirken, orta kulak oval pencereye doğru titreşimleri iletir. İç kulak ise işitme ve denge sağlanması için görevlidir. İşitme için salyangoz, dengenin sağlanması için yarım daire kanalları, kesecik ve tulumcuk yapısı önemlidir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir