Mantarlar

Mantarların Önemi

Mantar ve küf kelimeleri genellikle hoş olmayan şeylerle ilişkilendirilir. Ancak, mantarlar ekosistemlerde hayati bir rol oynarlar. Ölü organizmaların, dışkıların ve diğer organik maddelerin parçalanması, mantarlar tarafından sağlanır. Ayrıca, bitkilerle mutualist birliktelik kurarak su ve minerallerin alınmasında yardımcı olurlar.

Mantarlar ayrıca, insanlar tarafından da tüketilirler. Ekmeklerin kabarması, bira ve şarap fermantasyonu gibi işlemlerde kullanılırlar. Mantarların yapısı selüloz yerine kitin içeren bir hücre duvarı vardır ve glikozu glikojen olarak depolarlar.

Mantarların vücutları, ince iplikçiklerden oluşan hiflerden oluşur ve miselyumlar olarak bilinen dallanmış ağlardan oluşur. Polimer besinlerin sindirilmesini sağlayan enzimler salınarak besinler emilir. Eşeyli ya da eşeysiz olarak ürerler ve çeşitli ortamlarda 1 km uzunluğunda miselyumlar oluşturabilirler.

Mantarlar âlemi, 4 büyük şubeye ayrılarak incelenmektedir: küf mantarları, mayalar, likenler ve mikorizalar. Her biri özelleşmiş yaşam formuna sahiptir ve toprak tutan likenler gibi ortamların önemli öncülleri olarak hizmet edebilir.

Küf Mantarları

Küf mantarları, çürükçül ya da parazit olarak yaşayarak çok çeşitli maddeler üzerinde miseller oluşturur. Eşeyli ya da eşeysiz olarak üreyebilirler. Bazıları antibiyotik üretmek için kullanılırlar.

Mayalar

Mayalar, sıvı ya da nemli ortamlarda yaşayan tek hücreli mantarlardır ve oksijenli veya oksijensiz solunum yapabilirler. Tomurcuklanma şeklinde eşeysiz olarak ürerler ve ekmeği kabartmak gibi kullanımları vardır.

Likenler

Likenler, mantarlarla simbiyotik birliktelikler kurarak algler veya siyanobakteriler ile birlikte yaşarlar. Bu birliktelik, karşılıklı faydalar sağlayarak mutualist birliktelik olarak kabul edilir. Suya ihtiyaç duymadan yaşayabilirler.

Mikorizalar

Mikorizalar, bitki kökleri ve mantarların oluşturduğu mutualist birlikteliklerdir ve bitki köklerinin absorblayıcı yüzeyini artırırlar. Mantarlar bitkiye su ve mineral sağlarken, bitki ise organik besin sağlar. İletim demeti taşıyan bitkilerin hemen hemen hepsi mikorizaya sahiptir.

Mantarlar, canlılar arasında önemli bir rol oynarlar ve ekosistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olurlar. Ayrıca, insanlar tarafından da çeşitli amaçlar için kullanılırlar.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir