Memeliler

Memelilerin Genel Özellikleri

Memeliler, hayvanlar âleminin en gelişmiş grubudur. Akciğer solunumu yaparlar ve akciğerlerinde, memelilere özgü olan alveol denen küçük hava kesecikleri bulunur. Vücutları kıllarla kaplıdır ve kalplerinde 4 odacık bulunur: iki kulakçık ve iki karıncık. Kirli ve temiz kanın ayrı ayrı dolaştığı sıcakkanlı canlılardır. Tamamında iç döllenme ve çoğunda iç gelişme gözlenir. Dişilerinde süt bezleri bulunur ve yavrularını süt ile beslerler. Ter ve yağ bezleri vardır ve kaslı bir diyaframa sahiptirler. Göğüs ve karın boşlukları diyaframla birbirinden ayrılır. Olgun alyuvarları çekirdeksizdir ve sindirim atıkları diğer omurgalılar gibi üreme hücreleri ve idrarla aynı açıklıktan atılmaz. Dışkı, sindirim kanalının son bölümünü oluşturan anüs ten dışarı atılır. Memeliler, temel olarak 3 başlık altında incelenir: gagalı memeliler, keseli memeliler ve plasentalı memeliler.

Gagalı Memeliler

Gagalı memeliler, yumurta bırakan memelilerdir. Diğer memelilerden farklı olarak yumurtaları yedek besin yani vitellüs bakımından zengindir. Yumurtadan çıkan yavrular, meme uçları olmayan anne karnından süt emer.

Keseli Memeliler

Koala, kanguru, bandikot ve opassum keseli memeliler grubuna dahil canlılardır. Gelişimlerini tamamlamadan anne karnındaki bir keseye geçerler ve bu kesedeki süt bezlerinden beslenerek gelişimlerini sürdürürler. Döllenmeden 33 gün sonra doğan bir kırmızı kanguru yavrusu, bir bal arısı büyüklüğündedir. Henüz arka ayakları gelişmemiş olan yavru, annenin kesesine yerleşerek gelişimini tamamlar.

Plasentalı Memeliler

Memelilerin en büyük grubu plasentalı memelilerdir. Embriyonik gelişimlerini rahimde (uterus) tamamlarlar ve anne ve embriyo arasındaki madde alışverişi plasenta denen bir yapı ile gerçekleşir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir