Mineraller

Mineraller, canlılığın devamı için gerekli olmasına rağmen organizmanın yapısında az bulunurlar. Bu nedenle tüm canlılar mineralleri doğadan hazır olarak almak zorundadır. İnsanda yaklaşık %5 oranında bulunan mineraller, hücre yapısına katılabileceği gibi düzenleyici bir rol de üstlenebilirler. Bazı önemli minerallerin vücuttaki işlevleri şöyle sıralanabilir:

– Sodyum (Na): Kas liflerinin uyarılmasında, kalp ritminin düzenlenmesinde ve sinirlerdeki iletimde önemli rol oynar.
– Klor (Cl): Mide özsuyunun üretilmesinde, ağzı içi pH değerinin korunmasında ve hormonların çalışmasında önemli bir role sahiptir.
– Magnezyum (Mg): Vücuttaki birçok enzim tepkimesinin gerçekleşmesi için gereklidir. Ayrıca vücuttaki magnezyumun %70’i kemiklerde depo edilmiş halde bulunduğundan eksiklik belirtileri ancak uzun süre alınmadığında ortaya çıkar.
– Kalsiyum (Ca): Kasların kasılmasında, kalbin ve sinir hücrelerinin çalışmasında, hücreler arası iletişimde ve kanın pıhtılaşmasında önemli görevlere sahiptir. Ayrıca fosforla birlikte kemik ve dişlerin esas yapısını oluşturur.
– Fosfor (P): ATP ve nükleik asitlerin yapısına katılması yönünden önemlidir.
– Potasyum (K): Sinirsel iletimde, kas kasılmasında, kalp ritminin düzenlenmesinde ve vücut sıvılarında asit baz dengesinin sağlanmasında önemli rolleri vardır.
– Demir (Fe): Başta oksijen taşımakla görevli hemoglobin molekülü olmak üzere bazı elemanların yapısına katılır. Eksikliğinde kansızlık (anemi) gözlenir.
– İyot (I): Tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir.
– Kükürt (S): Bazı temel aminoasitlerin, proteinlerin ve bazı salgı maddelerinin yapısında bulunur.
– Çinko (Zn): İnsülin hormonunun yapısına katılır. Bazı enzimlerin faaliyet gösterebilmesi için gereklidir. Eksikliğinde büyüme geriliği, üreme sistemi sorunları ve bağışıklıkta zayıflama gözlenir.

Minerallerin vücuttaki önemli işlevlerinin yanı sıra, eksiklikleri de çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle minerallerin sağlıklı bir yaşam için önemi büyüktür.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir