Mitokondri

Mitokondri Nedir?

Mitokondri, tüm oksijenli solunum yapan hücrelerde bulunur. Bu organeller, büyüklükleri 1-10 mikrometre arasında değişen oval ya da çubuk şeklinde organellerdir. Mitokondriler, hücrenin enerji santralleridir.

Mitokondrilerin içindeki dışta ve içte olmak üzere lipoproteinden yapılı çift katlı zar sistemi bulunur. İçteki zar yüzeyi krista adı verilen birçok kıvrımla genişletilir. Kristalar sayesinde iç zar yüzeyi, dış zarın 5-6 katı kadar olabilir. Mitokondride solunum sırasında oksijenin kullanıldığı ve ATP’nin üretildiği tepkimeler gerçekleşir. Kıvrımların arası matriks adı verilen sıvı madde ile doludur.

Mitokondrilerin kendilerine özgü sınırlı bilgi taşıyan DNA’sı vardır ve kendilerini eşleyebilirler. Yoğun aktivite gösteren mitokondrilerin hücredeki yaşam süresi yaklaşık 15-20 gündür. Hücredeki sayıları ise hücrenin tipi ve enerji ihtiyacına bağlı olarak bir ila birkaç bin arasında değişebilir.

Mitokondri DNA’sının bozulması, hücrede yaşlanma ve ölüme neden olabilir. Mitokondrilerde üretilen enerji, hücredeki diğer yaşamsal faaliyetler için kullanılabilir. Mitokondri, zigot aracılığıyla gelen anne soyunun takibinde mitokondri DNA’sı kullanılabilir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir