Omurilik

Omurilik, vücudumuzdaki merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır. Beyin gibi zarlarla çevrilidir ve yaklaşık 50 cm uzunluğunda ve 1 cm çapındadır. Omurilik, duyu sinirlerinin giriş yaptığı arka kökler ve motor nöronların çıkış yaptığı ön köklerden oluşur. Reflekslerin kontrol merkezi olarak görev yapan omurilik, ayrıca beyne giden ve beyinden çıkan sinirlerin geçiş yolu olarak da kullanılır.

Refleksler, savunma mekanizmaları olarak işlev görürler ve ilk ve en kısa tepkilerdir. Refleks yayı, uyarının alındığı noktadan omuriliğe ve kas veya bezlere ulaşan sinirsel bir yoludur. Refleks yaylarında sinaps sayısı az olduğu için iletim hızlıdır. En basit refleks yayında, duyu ve motor sinir olmak üzere iki nöron görev yapar.

Omurilik refleksleri kalıtsaldır ve kişiden kişiye değişmez. Ancak şartlı refleksler sonradan kazanılan öğrenilmiş reflekslerdir. Omuriliğin yanı sıra, önceden beynin etkisiyle öğrenilen istemli hareketler de yapılabilmektedir, ancak yanlışlık yapılırsa beyin devreye girerek hatayı düzeltir.

Sonuç olarak, omurilik vücudumuzun önemli bir bölümüdür ve refleks yönetiminde hayati bir rol oynamaktadır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir